';
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dolomiti (3. 8. – 10. 8. 2024.)

August 3 - August 10

Plan izleta:

Dolomiti nas čekaju!

Okvirni plan izleta, a konačan plan će se napraviti nakon formiranja grupe ovisno o interesima i mogućnostima sudionika.
Planirani polazak je u subotu rano ujutro.
1) Rifugio Dibona -> Rifugio Giussani -> Tofana di Rozes (3225m)  (vidi rutu) K4 T2 VR5

Tofana di Rozes je vrh visok 3225 metara, koji se nalazi zapadno od Cortine d’Ampezzo. S vrha na kojem se nalazi križ pruža se lijep pogled prema susjednom vrhu Tofana di Mezzo, na kojem prolazi žičara. Za lijepog vremena pogled seže na veći dio Dolomita, gdje se naravno ističe Marmolada sa svojim ledenjakom.

2) Passo Valparola -> ferata Kaiserjager -> Lagazuoi (2775 m) -> panoramski put -> Passo Valparola  (vidi rutu) K2 T3 VR3

Lagazuoi Piccolo je 2778 metara visoka planina, koja se nalazi sjeverno od planinskog prijevoja Passo Falzarego (2105m). S vrha koji ima križ otvara se prekrasan pogled na najviše vrhove Dolomita, gdje jasno vidimo Marmoladu i njen ledenjak, a primjećujemo i Tofanu di Rozes, koja zajedno sa svojim susjedima Tofana di Mezzo i Tofana di Dentro zauzima prostor zapadno od Cortine d’Ampezzo.
Lagazuoi Piccolo je planina koja je poznata uglavnom iz povijesne perspektive. Na području spomenute planine u 1. svjetskom ratu odvijala se bitka između Talijana i austrougarske vojske, koja je promijenila izgled planine. Planina je prošarana brojnim podzemnim tunelima, kroz koje sada prolazi zanimljiva planinska staza, koja nas u osnovi kroz unutrašnjost planine dovodi do vrha.

– mogućnost odlaska i na susjedni vrh (ako ostane vremena) – Passo Valparola – Sasso di Stria (2477 m) -K1 T1 VR1  (vidi rutu)
Sasso di Stria je 2477 metara visok vrh između planinskih prijevoja Falzarego i Valparola. S vrha se pruža vrlo lijep pogled prema obližnjem vrhu Lagazuoi. Na planini ima i dosta ostataka iz vremena Prvog svjetskog rata.
Na prijevoju Valparola nalazi se i ratni muzej.
3) Passo Tre Croci – ferata Ivano Dibona -> Cristallino d’Ampezzo (3008 m) (vidi rutu) K4 T3 VR5
Cristallino d’Ampezzo je 3008 metara visoka planina u planinskoj skupini Cristallo. S vrha se pruža prekrasan pogled na cijelu skupinu Cristallo i na planine iznad Cortine d’Ampezzo.
4) Passo Tre Croci – Lago di Sorapiss / Rifugio Vandelli  (vidi rutu)   K1 T1 VR1

Umjesto jezera Sorapis, moguće isplanirati alternativnu opciju. Ili dan za odmor / razgled Cortine.

Jezero Lago di Sorapiss nalazi se u planinskoj skupini Sorapiss ispod strmih planinskih zidova najviših vrhova. S jezera, koje je prepoznatljivo po tirkiznoj boji, pruža se lijep pogled uglavnom na strmoglave sjeverne zidove obližnjih vrhova. U blizini jezera nalazi se i planinarski dom Rifugio Alfonso Vandelli. Planinarski dom je prvi put izgrađen još 1821. godine i nalazio se tik uz jezero. Godine 1895. planinsku kolibu uništila je lavina, kasnije su izgradili novu na drugom mjestu, koje je od jezera udaljeno nekoliko minuta hoda.

5) Passo Gardena -> Via Ferrata Brigata Tridentina -> Cima Pisciadu (2985 m) (vidi rutu) K4 T4 VR5

Na vrh Pisciadu može se popeti iz dva pravca: stazom br 666-(2) Alta via Dolomiti, koja vodi preko cijele Grupe Sella do passo Pordoi ili feratom Brigata Tridentina.

Ferrata Brigata Tridentina vrlo je popularna među planinarima i vrlo je posjećena u ljetnim mjesecima. Posjeduje mnogo elemenata koji je čine zanimljivom. Prije svega, odlikuje se okomitim i glatkim stijenama, prolazi uz slapove potoka Pisciadu, prelijepa panorama tijekom uspona na  Colfosco, Corvaru i vrhove iznad njega. Može se reći, da je i komforna – pruža mogućnost odustajanja na nekoliko mjesta. Zahtjevna je, na mjestima vrlo ispostavljena. Vrlo dobro je osigurana sa sajlama, klinovima, klanfama, a posebnu ljepotu i draž daje joj viseći most.

 

POSTOJI mogućnost sukladno dogovoru u grupi da produžimo do subote/nedjelje.

 

Trajanje rute (bez pauze): vidi plan izleta

Izlet je: vidi plan izleta

Klasifikaciju izleta pročitaj ih OVDJE

Hrana: posebno za svaki izlet (opskrbu ćemo raditi u Cortini); ako su na ruti može se jesti i opskrbiti vodom i u domovima

Oprema: OPO, odjeća i oprema prilagođena vremenskim uvjetima, šator, karimat, vreća za spavanje, plinsko kuhalo, OPREMA ZA FERATU (Y set, paničar, kaciga, penjački pojas, rukavice za ferate, kaciga)

Smještaj: kamp u Cortini – noćenje po osobi cca 22 eura (točan info naknadno)

Prijevoz:  osobni automobil (ukupno/povratna = cca 180 eur/izračun na 4 osobe = 45 eur po osobi/gorivo, cestarina, amortizacija) (Kalkulator putnih troškova)

Prijave do: popunjenja maksimalnog broja prijavljenih

Linkovi na vremenske prognoze: Cortina d Ampezzo

Kontakt osoba: Kristina (mob/whatsapp : 098 956 1514)

Max broj prijava: 8

Knjiga žalbi i pohvala

Napomena:

Ovo nije službeni izlet PD Planinorci i nema službenog vodiča. Mogućnost sudjelovanja na vlastitu odgovornost. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu.

Organizator ima pravo odbiti prijavu ako procijeni da osoba nije dovoljno kondicijski spremna, ne posjeduje potrebne vještine kretanja po tehnički zahtjevnom terenu (ferate) ili ne posjeduje opremu potrebnu za ovaj izlet.

Rute su napravljene okvirno te su promjenjive sukladno stanju na terenu, vremenskim prilikama, a i samom dogovoru u grupi.

Details

Start:
August 3
End:
August 10
Event Categories:
,

Organiser

Planinorci
Phone
0977794106
Email
planinorenje@gmail.com

Prijave za ovaj izlet su zatvorene!